Kyrkor och kapell i Stockholm

Här ser du ett litet urval från alla kyrkor och kapell i Stockholm.

Katarina kyrka

Bygget hade pågått, med flera avbrott, i hela trettionio år efter Jean de la Vallées ritningar.Den 1 maj 1723 förstördes kyrkan, tillsammans med en stor del av bebyggelsen i området, i en brand

Sofia kyrka

Kyrkan ritades av arkitekten Gustaf Hermansson efter en arkitekttävling 1899 och uppfördes i rhenländsk övergångsromanik. Bygget inleddes år 1902 på den högsta punkten av Vita bergen, 46 meter över havet.

Allhelgonakyrkan

1917 började Allhelgona-kyrkan att byggas. Initiativtagare till kyrkbygget var Sällskapet för främjande av kyrklig själavård samt prästen Viktor Södergren.

Ersta kyrka

Allt sedan sin tillkomst 1872 har Ersta kyrka varit en hjärtpunkt för de verksamheter som drivs av Ersta diakoni. Kyrkan är också en viktig mötesplats för boende och besökare.

Maria Magdalena kyrka

Nuvarande kyrkobyggnad började uppföras 1588 på platsen för det tidigare Maria Magdalena kapell och stod färdig 1625, och är Södermalms äldsta kyrka.

Högalidskyrkan

Högalidskyrkan tillhör Högalids församling och ligger på Södermalm. Kyrkan byggdes 1916 och på det ena tornet sitter en kyrktupp som 1995 vunnit pris i tävlingen Årets Kyrktupp.

Nacka Kyrka

Kyrkan uppfördes 1891 efter ritningar av Gustaf Wickman, den är byggd i nygotisk stil. Grunden är lagd av granitblock, och byggnaden har röda tegelväggar med spetsbågiga fönster. Långhuset har öppna takstolar.

Boo kyrka

Boo kyrka med sina vitputsade murar och slanka klocktorn vilar mjukt i grönskan högt uppe på en ås. Den guldglänsande tuppen speglar sig i Sågsjöns vatten. Tornspiran har norrländska klockstaplar som förebild.

Värmdö Kyrka

Värmdö kyrka är en stenkyrka från 1300-talet, ursprungligen helgad åt S:t Olof. Kyrkan ligger på nordöstra delen av Värmdölandet

Skogskyrkogården

Skogskyrkogården är känd över hela världen. Den finns med på Unescos världsarvslista och lockar med sin arkitektur och natur besökare från världens alla hörn.

S:ta Eugenia kyrka

Sankta Eugenia är Sveriges äldsta katolska församling, grundad 1837 och med i dag ca 8 800 medlemmar. Kyrkan är belägen vid Kungsträdgården i centrala Stockholm.Prästerna tillhör Jesu Sällska Jesuitorden. I samma byggnad ligger Katolsk Bokhandel.

Katolska Domkyrkan

Den nya kyrkan: Den 25 mars 1983 konsekrerades den nya katolska katedralen för Stockholms katolska stift. Det var en stor och glädjerik dag för stiftet, dvs. Sveriges alla katolska församlingar med cirka 120 000 medlemmar.